Forsåker

Gör din intresseanmälan här!

26 Juni 2019

Reportage: Anna om Stenladans café & butik

Sommaren står runt hörnet och dagarna är evigt ljusa. När vi går förbi Stenladans Café brukar vi se människor som förenas i glädje över en fika. Den ruffa miljön är en del av charmen men även en anledning till att caféet kommer upphöra efter sommaren. Vi passade på att ta en pratstund med Anna som berättar om planerna inför sommaren och hösten.

I år kör Stenladans Café och Butik sin sista sommar i sina nuvarande lokaler och därför hoppas vi att så många som möjligt passar på att besöka i sommar. Under våren har vi fått en del frågor varför caféet läggs ner och anledningen är helt enkelt att byggnaden har närmare 300 år på nacken och behöver ses över innan vi kan tillåta fortsatt caféverksamhet i lokalen. Så snart Stenladan har fått sig en översyn kommer byggnaden fyllas med ny skaparkraft dit folk kommer för att samla energi och umgås.

Stenladans Café och butik har varit ett positivt inslag för oss alla som bor eller verkar i området. Därför vill vi säga tack till Anna Schönberg som driver caféet och har gjort ett fantastiskt jobb!

Vi tog även en liten pratstund med Anna där hon berättar lite om sin verksamhet.

För den som inte känner till Stenladans Café är det precis som namnet beskriver en café- och butiksverksamhet. Anna pratar själv om en oas dit människor kommer för att samla energi.

– Det är precis som namnet säger, café- och butikverksamhet som jag driver i en oas i Mölndals Kvarnby. Folk brukar berätta att de kommer hit och känner ett lugn i stadspulsen, när de ligger i en av hängmattorna eller bara tar en kaffe i solen.

Så vad hittar man på Stenladans Café? Jo, allt från frukost, lunch och fika. Allt är tillagat och bakat med ingredienser som är noga utvalda. Anna berättar att den ekologiska biten är av stor vikt för att värna om den miljön som omger lokalerna.

– De mesta av mina råvaror är lokalt producerade och kommer direkt ifrån trädgården utanför. Min ambition är att bidra till vidare grönska i trädgården genom att bl.a. använda kaffesumpen till odlingarna. Jag arbetar i nära kontakt med Råda Säteri och Kåhögs mjölk i Jonsered, för att säkerställa att produkterna är av god kvalitet och för att värna om lokala bönder.

I snart ett och ett halvt år har Anna serverat oss med rykande färskt kaffe och smakliga måltider. När vi pratar om det bästa med at driva verksamhet i Stenladan kommer hon osökt in på den fantastiska omgivningen.

– Det är ju såklart miljön och alla fantastiska människor jag får möta. Det har utvecklats till en naturlig mötesplats för många som bor i närområdet, de har blivit lite av mina stammisar kan man säga.

Den tillsammansanda som finns här i området ger mig otroligt mycket energi. Jag har t.ex. fått mycket av mina möbler och inredningsmaterial till skänks från grannar. Helt fantastiskt!

Vid frågan om vad som är den största drivkraften talar Anna i allmänhet om Mölndal där hon är uppvuxen och om Kvarnbyn i synnerhet, där hon idag är bosatt.

– I hela området finns sådan enorm potential och så mycket talang och jag kände att jag inte kunde gå miste om chansen att bli en del i den gemenskapen.

Innanför samma väggar finns också en butik med bl.a. smycken och inredningsdetaljer. En del är framtaget av externa förmågor som finns runt om i området och vissa saker skapar Anna själv.

– I butiken finns mitt egentillverkade varumärke ”A Tiny Love Story” som består av linneprodukter av olika slag. Här finns ju ett blandat utbud med för stunden lägger jag mest fokus på mina sittsäckar. Andra nya skapande fått läggas åt sidan för att säkerställa kvalitén på mina produkter.

Till hösten kommer caféet inte längre finnas kvar i Stenladan eftersom vi så småningom behöver se över våra gamla byggnader. Caféet som har varit en tillfällig verksamhet i lokalen kommer därför flytta under hösten. När renoveringarna är gjorda kommer Stenladan återigen bli en social mötesplats.

– Ambitionen är att driva vidare min verksamhet i någon liknande bruksmiljö, vart det blir återstår dock att se. I och med min bakgrund inom design så föredrar jag ett ställe som jag kan skapa till mitt eget.
Jag är glad att ha fått chansen att starta caféet i den här fantastiska miljön och är stolt över det jag skapat, men ser också fram emot en ny utmaning där min verksamhet kan växa ännu mer.

 

I sommar hoppas vi på fantastiska dagar och långa kvällar och oavsett sol eller regn kommer Stenladans Café finnas där för avkoppling och roliga aktiviteter. Anna talar varmt om förra sommaren då folk från alla håll och kanter i såväl Sverige som utanför kom för att besöka och att hon därför satsar på samma koncept i år igen.

– I sommar kommer jag ha öppet som vanligt inklusive vissa kvällar. Vi kommer köra quizkvällar och ha trubadurer som spelar och sjunger. Jag vill även passa på att tipsa för helgfrukostarna som har varit väldigt populära tidigare. Är man ett större sällskap kan det vara bra att höra av sig innan.

Jag kommer presentera mina öppettider på hemsidan, så håll utkik på www.stenladanscafe.se och kom ihåg att följa @stenladans.cafe på Instagram.